ESD vesten kopen

Veilige werkkleding met ESD-bescherming met ESD vesten

Wilt u ESD veilig werken? Dan is ESD veilige kleding erg belangrijk. Met de ESD vesten van ESDpartner verlaagt u de kans op schade aan elektronica. Daarnaast zijn de ESD veilige vesten comfortabel, praktisch en warm.

Wat bieden onze ESD vesten

Niet geleidende kleding zoals katoenen of wollen vesten kunnen gemakkelijke statische lading opbouwen. Dit gebeurt altijd en overal, door simpelweg te bewegen en de wrijving die dan plaatsvindt. Hierdoor kan een hoge lading statische elektriciteit ontstaan. Wanneer dit in contact komt met een geleider zoals een printplaat springt de lading snel en ongecontroleerd over. Dit zorgt voor een vonkinslag op het component. Deze inslag heet ESD: Electro Static Discharge. In het Nederlands: ontlading van statische elektriciteit. ESD is hetzelfde fenomeen als een blikseminslag tijdens onweer, maar dan op kleinere schaal. Wrijving zorgt voor lading en de ontlading is de bliksem. 

Voor elektronica zoals een chip of een PCB is ESD funest. Het apparaat raakt beschadigd, functioneert minder goed of is direct defect. 

Door het dragen van ESD veilig vest voorkom je dat statische kleding of statische onderkleding een gevaar vormt voor de elektronica waar je mee werkt. In het basismateriaal van het ESD vest zit koolstofdraad verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de het vest geleidend en daarmee ESD veilig wordt. Het fungeert daarmee ook als schild voor niet-ESD veilige onderkleding, zoals een regulier t-shirt. Er kan nauwelijks lading opgebouwd worden én eventueel opgebouwde lading kan weglopen via de ESD schoenen naar de ESD vloer.  

ESD vesten of andere ESD kleding zoals ESD veilige t-shirts, ESD veilige jassen en ESD schoenen zijn een belangrijk onderdeel van ESD veilig werken. ESD vesten worden ook wel antistatische vesten genoemd.

Wie zou er ESD veilig moeten werken?

Elk bedrijf dat werkt met onbeschermde elektronica zou ESD veilig moeten werken. Met onbeschermde elektronica bedoelen wij: printplaten, chips en soortgelijke componenten die niet in hun veilige en isolerende eindverpakking zitten of niet in een ESD veilige verpakking zijn opgeborgen.

Alle bedrijven die met deze elektronica werken, assembleren, repareren, verpakken of produceren dienen ESD veilig te werken. Dit is overal waar er kans bestaat dat opgebouwde lading kan overspringen op het component.

Wanneer een TV in de eindbehuizing zit is deze niet meer gevoelig voor ESD. De behuizing zorgt ervoor dat statische lading niet bij de gevoelige componenten kan komen. Wanneer deze TV wordt opengemaakt om bijvoorbeeld gerepareerd te worden, dient dit in een EPA (ESD protected Area) te gebeuren. Doet men dit niet en werkt men niet-ESD veilig, is de kans erg groot dat de TV binnenkort weer stuk is, de levensduur drastisch vermindert of dat de TV binnenkort onverklaarbare klachten ten toon stelt. Het is onderhevig geweest aan statische ontlading waardoor de gevoelige microelectronica van de TV beschadigd is geraakt.

Waarom ESD veilig werken?

Om de kwaliteit van producten te waarborgen is het belangrijk dat men in de gehele keten ESD veilig werkt waar nodig. Van productie tot reparatie. Op deze manier werk je duurzaam aan apparatuur die langer meegaat, voorkom je onnodige kosten en garantieclaims en verbetert het imago van het product. In enkele branches kan ESD veilig werken zelfs indirect levens redden. Zoals apparatuur in een vliegtuig of een ziekenhuis wat wél goed en betrouwbaar functioneert.

ESD veilig werken met juiste hulpmiddelen

ESD veilig kleding zoals ESD vesten zijn een belangrijk onderdeel van het ESD veilige werkproces. Om het goed te doen heeft u echter meer nodig.

ESDpartner adviseert u graag hoe. Met slechts enkele aanpassingen kunt u al een grote stap voorwaarts maken in ESD veilig werken.

ESDpartner is totaalleverancier voor alles omtrent ESD. Wij hebben de beste ESD producten geselecteerd en leveren deze vanuit onze voorraad in Deventer, Nederland. Denk hierbij aan ESD veilige polsbanden, ESD veilige tafelmatten, ESD vloeren , ESD meubilair en ESD veilige verpakkingen.

Kunnen wij iets voor u betekenen? Neem dan graag contact met ons op.

Download ESD Catalogus

Vul uw gegevens in en download de complete catalogus met alle ESD veilige producten.

ESD Partner

Kunnen wij u helpen?

Stel een vraag

Bel me terug