ESD verzenddozen voor veilige verzending

ESD Verzenddozen voor ESD-gecontroleerde omgevingen

ESD is de afkorting van Electro Static Discharge: de ontlading van statische elektriciteit. ESD is voor bedrijven die elektronica produceren, assembleren, repareren of transporteren een belangrijk onderwerp. 

De ontlading van statische elektriciteit (ESD) op een elektronisch component brengt schade aan waardoor de kwaliteit van het product achteruitgaat of zelfs direct onbruikbaar wordt.

Een elektronisch deelcomponent zoals een processor, PCB of chip moet ook tijdens de verzending ESD veilig zijn.

Hiervoor biedt ESDpartner verschillende ESD verzenddozen.

Waarom kost verzenden zonder ESD verzenddozen geld?

ESD zorgt voor schade aan onbeschermde elektronica. Chips, PCB’s en andere componenten worden steeds kleiner, geavanceerder en sneller. Doordat ze kleiner worden, worden ze ook gevoeliger voor de ontlading van statische elektriciteit. Een ontlading van spanning op een component is vergelijkbaar met een blikseminslag in een huis: het brengt veel schade aan. Naast dat elektronica steeds kleiner en sneller wordt, wordt de productie ingewikkelder, de levertijden langer en daardoor het product duurder. 

Het is daarom belangrijk dat er voorzichtig met deze apparatuur wordt omgegaan om (mechanische) transportschade én schade door ESD te voorkomen. Een component van honderden tot duizenden euro’s verzenden zonder een ESD veilige verzenddoos is zonde. Het product loopt risico door ESD beschadigd te raken waardoor het apparaat de kwaliteitscontrole aan het einde van het productieproces niet gaat halen of door latente ESD schade later tijdens de levensduur complicaties krijgt. 

Door goede ESD verzenddozen te gebruiken bespaart men dus op de korte én lange termijn geld door defecte apparatuur en latere garantieclaims te voorkomen.  

Daarbij is de prijs van een ESD verzenddoos ook belangrijk, om de totale kosten per component wat verzonden moet worden zo laag mogelijk te houden. Door nauwe samenwerking met de beste ESD verzenddozen fabrikanten kunnen wij voor elke component een geschikte ESD verpakking vinden tegen een concurrende prijs.

Wat is de beste keuze voor ESD verzenddozen?

Wat voor u de beste ESD veilige verzenddoos is, ligt aan de situatie, de werkwijze en het product zelf.

Zaken om rekening mee te houden: 

  • Wat is de maat van het te verzenden product?
  • Verzendt u de producten per stuk? Of mogen er meerdere producten in één ESD transportdoos?
  • Komen de ESD verzenddozen terug? En moeten ze hergebruikt worden? Of zijn de verpakkingen voor eenmalig gebruik? 
  • Moet het component ook beschermd worden tegen mechanische schade van stoten, vallen en impact? 
  • Hoe wordt het product verzonden? Gestapeld op pallet, of
  • Dient het product volgens cleanroom richtlijen stofvrij verzonden te worden?

Met antwoord op deze vragen wordt het duidelijk wat voor u de meest geschikte ESD transportverpakking is.

ESDpartner heeft een ruim assortiment van standaard maten verzenddozen.

Voor speciale producten hebben wij ook de mogelijkheid om productverpakkingen op maat te laten maken. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om ESD verzenddozen op maat te laten produceren. Dit kan al vanaf kleine oplages. 

Hoe ga je met ESD veilige verzending om?

Belangrijk is dus dat een component beschermd wordt tegen ESD. Op elke locatie en situatie waar een product blootgesteld zou kunnen worden aan ESD, dient deze in een veilige ESD verzenddoos opgeborgen te zijn. Dit houdt in dat de verpakking enkel geopend en aangeraakt mag worden in een EPA (ESD Protected Area). Dit is van toepassing in elke fase van het productieproces of reparatieproces en dus voor elk bedrijf en mederwerker die zich in deze keten van werkzaamheden bevindt. 

Een goede ESD veilige verpakking werkt als kooi van Faraday. Deze kooi van Faraday zorgt ervoor dat het component rondom beschermd is tegen ontlading.

Er zijn verschillende types ESD veilige verzenddozen.

Kartonnen ESD veilige verzenddozen.

Deze kartonnen verpakkingen worden in de fabriek voorzien van een geleidende koolstof coating. Op deze manier wordt de doos zeer geleidend en daarme ESD veilig. Vaak worden deze verpakkingen voorzien van dissipatief roze schuim om het product tevens te beschermen tegen mechanische impact. Deze kartonnen verpakkingen kunnen vaker gebruikt worden maar zijn door het karton met name geschikt voor eenmalig gebruik.  

Corriplast ESD veilige verzenddozen.

Deze verpakkingen worden volgens hetzelfde principe gemaakt als de kartonnen ESD dozen. Door het gebruikte ESD veilige propyleen materiaal zijn deze verpakkingen slijtvaster en steviger en daardoor geschikt om vaker te gebruiken dan de kartonnen variant. 

WEZ ESD veilige transportbakken, containers en koffers

WEZ uit Zwitserland maakt de meest slijtvaste en stevige ESD veilige verzenddozen op de markt. Door koolstof aan het super stevige polypropyleen basismateriaal toe te voegen onstaat er ook bij deze containers een kooi van Faraday. 

Met WEZ biedt ESDpartner een verscheidenheid aan accessoires zoals PCB houders, deksels, scharnieren, verdeelschotten en andere om zo voor elke toepassing een goede en duurzame transportoplossing te vinden.

Deze producten zijn bedoeld voor langdurig hergebruik. Het is niet ongewoon dat wij deze containers na 20 jaar nog steeds in gebruik zien bij onze klanten.

Dit maakt een relatief dure WEZ ESD veilige container na verloop van tijd een zeer voordelig en duurzaam alternatief. 

Shielding verpakkingen

Geen ESD verzenddoos maar wel geschikt voor ESD veilige verzending: ESD Shielding verpakkingen zijn ontworpen om printplaten met ESD gevoelige componenten veilig op te bergen. In een shielding zak zit een laag metaal verwerkt die beschermt tegen ESD én elektrostatische velden en tevens laag oplaadbaar is. Een shielding verpakking zorgt ook voor een kooi van Faraday. Deze eigenschappen maakt een ESD shielding verpakking geschikt voor gebruik binnen én buiten een EPA (ESD Protected Area) en dus ook voor verzending.

Een shielding verpakking beschermt goed tegen ESD maar niet tegen stoten en vallen. Daarom bieden wij tevens Shielding bubbelfolie en bubbelfolie zakken aan. In combinatie met een stevige envelop en/of kartonnen doos kunnen zo componenten toch veilig verzonden worden. 

Niet goed genoeg voor verzenden van elektronica: Antistatische verpakkingen

Antistatisch betekent laag oplaadbaar en is vergelijkbaar met dissipatieve verpakkingen. Dit houdt in dat deze verpakkingen, zoals purple bags of pink bags, minder snel statische lading opbouwen. Dit zegt echter niets over de ontladende, ESD veilige eigenschappen en beschermen elektronica dus niet tegen ESD. Een antistatische verpakking is enkel bedoeld om niet ESD gevoelige zaken zoals schroefjes op verantwoorde wijze een EPA in te brengen. 

ESD verzenddozen kopen bij ESDpartner

Wilt u een goed advies of weet u wat u wilt bestellem om ESD veilig te verzenden? 

Neem dan contact met ons op.

Download ESD Catalogus

Vul uw gegevens in en download de complete catalogus met alle ESD veilige producten.

ESD Partner

Kunnen wij u helpen?

Stel een vraag

Bel me terug