ESD shielding verpakkingen kopen

rollen shielding folie

ESD shielding verpakkingen heeft u nodig als u gevoelige elektronica zoals printplaten, chips of modules ESD veilig wilt verpakken.

ESDpartner levert ESD shielding verpakkingen in verschillende varianten en maten.

  • Open top Shielding zakken
  • Ziplock Shielding Zakken

Voordelen van ESD shielding verpakkingen

ESD shielding verpakkingen beschermen gevoelige elektronica tegen de ontlading van statische elektriciteit. Het grote voordeel is dat het product niet door ESD beschadigd kan raken wanneer het in een shielding zak zit. Hierdoor kunt u het product veilig vervoeren binnen en buiten een ESD Protected Area (EPA). Zo wordt schade en kosten voorkomen.

Functie van ESD shielding verpakkingen

ESD shielding verpakkingen worden vaak toegepast in bedrijven die elektronica zoals printplaten verwerken. Dit kan zijn de productie, assemblage of reparatie van elektronische apparatuur waaronder de printplaten zelf. Voor deze printplaten bestaat dan een speciale printplaatverpakking.

Wanneer met met gevoelige elektronica werkt dient dit ESD veilig te gebeuren: rekening houdend dat statische elektriciteit het component kan beschadigen. Om het product te isoleren van de gevaren van ESD wordt dan een shielding zak ingezet: deze schermt letterlijk het gevaar van elektrostatische ontlading en elektrostatische velden af.

Eigenschappen van ESD shielding verpakkingen

ESD shielding zakken hebben verschillende eigenschappen. Ze zijn ESD veilig doordat er verschillende lagen materiaal gebruikt worden om de zakken te maken. De belangrijkste laag is de aluminium tussenlaag. Daarom worden de zakken ook wel gemetalliseerde zakken genoemd. Deze laag zorgt voor het Kooi van Faraday effect. De Kooi van Faraday schermt het opgeborgen product af van statische elektriciteit en statische velden. Een lading kan niet doordringen in de verpakking als deze correct gesloten is.

Daarnaast beschermt een shielding zak de inhoud tegen vocht, stof en in bepaalde mate ook tegen penetratie van scherpe onderdelen.

Wanneer ESD shielding zakken worden gebruikt in combinatie met ESD schuim of ESD veilig karton wordt er ook bescherming geboden tegen stoten en schokken.

Manieren om ESD shielding verpakkingen te sluiten

De ESD shielding zakken met Ziplock zijn gemakkelijk dicht te duwen en zorgen zo voor een correcte sluiting. Vocht en stof krijgt hier geen kans.

De Open Top bags zijn te sluiten met plakband of een sticker (minder vocht- en stof bestendig) maar zijn ook compleet af te sluiten met een sealapparaat met snijmes. De shieldingzak wordt dan door middel van warmte dichtgelast en vervolgens afgesneden. 

Let op: de Shielding zakken dienen op zijn minst stevig dichtgevouwen zijn om het Kooi van Faraday effect te krijgen. Een open shielding verpakking is niet voldoende

Wie zou er ESD veilig moeten werken?

Bedrijven die met gevoelige elektronica werken dienen ESD veilig te werken. Dit is de enige manier om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de producten te waarborgen.

Komt u in aanraking met printplaten, chips, harde schijven of andere gevoelige modules? Als deze zich buiten hun veilige verpakking of omhulsel bevinden? Dan kan de natuurlijke statische elektriciteit die u bij zich draagt het component beschadigen. Op een ESD veilige manier omgaan met deze apparatuur voorkomt problemen en kosten.

Waarom ESD veilig werken?

ESD is de afkorting voor Electrostatic Discharge. In het Nederlands: ontlading van statische elektriciteit.

Statische elektriciteit en de ontlading daarvan is een natuurfenomeen en hetzelfde als bliksem.

Door wrijving van objecten en materialen ontstaat er lading. Deze lading heeft vervolgens de neiging om over te springen.

Wanneer dit overspringen van lading plaatsvindt op een ESD gevoelig component zoals een printplaat of chip kan een geringe lading van circa 50 volt al schade aanbrengen aan het onderdeel. Het onderdeel kan direct doorbranden of lichtelijk beschadigen. Deze lichtelijke beschadiging kan gedurende de levensduur ernstiger worden tot dat het later geheel defect raakt. Dit noemt met een latente ESD schade: het product haalt wel de eindcontrole in de fabriek maar gaat later problemen opleveren. De klant komt terug met een slecht werkend apparaat of er ontstaan gevaarlijke situaties. Denk aan een malfunctionerend apparaat in een ziekenhuis of vliegtuig. 

Om kwaliteit van producten te waarborgen, garantieclaims te verminderen en ook kosten te besparen is het verstandig om ESD veilig te werken. ESDpartner is de specialist om uw bedrijf verder te helpen.

ESD veilig werken met de juiste hulpmiddelen

ESD veilig werken klinkt ingewikkeld maar dat valt erg mee. Met een geringe investering kunt u de eerste stappen zetten in ESD veilig werken. Door het gebruik van ESD veilige matten op uw werkbank en het toepassen van ESD veilige verpakkingen bijvoorbeeld. Een ESD veilige vloer, ESD schoenen, ESD jassen en ESD veilige stoelen zijn ook vrij gemakkelijke ingrepen om ESD schade te voorkomen.

Bent u benieuwd wat u kunt om te starten met ESD veilig werken? Of werkt u al ESD veilig en wilt u de kwaliteit naar een hoger plan tillen? Neem graag contact met ons op.

ESD Partner

Kunnen wij u helpen?

Stel een vraag

Bel me terug