ESD schoenen voor op de werk– en productievloer

Bent u op zoek naar ESD schoenen? Wilt u deze direct bestellen, of wilt u eerst advies welke ESD schoen het beste bij u past?

Neem dan contact op met ESDpartner. Wij zijn gespecialiseerd in ESD veilig werken en leveren de meeste modellen ESD veilige schoenen direct uit onze voorraad in Deventer.

Waarom ESD schoenen?

ESD staat voor Electro Static Discharge: ontlading van statische elektriciteit. Deze ontlading is een probleem voor bedrijven die met elektronica werken. ESD kan zeer schadelijk zijn voor elektronica zoals printplaten, chips, processoren en andere apparatuur. ESD schoenen zorgen er voor dat statische elektriciteit minder snel opbouwt én dat opgebouwde lading via een ESD vloer gecontroleerd kan wegvloeien. Om die reden is het dragen van ESD schoenen een belangrijk onderdeel van ESD veilig werken in een ESD Protected Area (EPA).

Wat zijn de juiste ESD schoenen?

Wat de juiste ESD schoenen zijn verschilt per gebruiker, per ruimte en per type werkzaamheden.   

ESDpartner levert verschillende merken ESD schoenen, zoals ESD Abeba schoenen, ESD HKS schoenen en ESD Elten schoenen.

Deze zijn op te delen in verschillende veiligheidsklassen zoals de S3 ESD veilige werkschoenen met veiligheidsneus. Maar ook zonder speciale veiligheidsklasse zoals ESD veilige Abeba instappers welke populair zijn in ESD laboratoria. De overeenkomst tussen al deze ESD schoenen is dat ze allen 100% ESD veilig zijn volgens de laatste Europese ESD norm.

Voordelen van ESD veilige werkomgeving

Electro Static Discharge (ESD) kan heel gemakkelijk schade aan elektronica veroorzaken. Deze ontlading is hetzelfde als het voelen van een schok bij het aanraken van een metalen object zoals een deurknop. Aangezien elektronica zoals microchips steeds kleiner worden is deze schok voor het elektronische component vergelijkbaar met een blikseminslag in een boom. Het apparaat is direct defect. 

Maar ook bij minder heftige ESD die je niet voelt of ziet kan er al schade ontstaan. Latente schade is schade die pas later in de levensduur van het product problemen gaat opleveren. Deze latente schade resulteert vaak in onverklaarbare klachten en een onbetrouwbare werking van het product

Om deze redenen werken de meeste elektronicaproducenten ESD veilig om zo de kwaliteit van het product te garanderen en garantieclaims te voorkomen. Denk aan bedrijven zoals Philips, Apple, Samsung maar ook de reparatiecentra van Coolblue en vele andere producenten, reparateurs en assembleurs werken op deze manier.  

Een ESD veilige werkomgeving wordt ook wel ESD Protected Area genoemd (EPA). In een EPA is alles ESD veilig, laag oplaadbaar, dissipatief en/of geleidend. Welk product precies welke eigenschappen nodig heeft, kunnen wij u in adviseren. 

Een belangrijk onderdeel van de persoonlijke uitrusting van een persoon die in een EPA werkt zijn de ESD schoenen. De ESD schoenen zorgen ervoor dat de schoenen zelf geen statische elektriciteit veroorzaken en dat opgebouwde lading in het lichaam van de drager, via een ESD vloer, veilig kan wegstromen naar aarde. In een goed uitgeruste EPA kan dus geen ESD overspringen op een product en zo wordt schade voorkomen. 

Wat is het verschil tussen ESD schoenen en antistatische schoenen?

Ondanks dat ESD schoenen en antistatische schoenen aan elkaar doen denken, is er een aanzienlijk verschil tussen de twee.

Een ESD schoen is 100% ESD veilig volgens de Europese ESD norm en voldoet daarmee aan de gestelde eisen van ontlading van statische elektriciteit, geleiding van het gebruikte materiaal en het voorkomen van opbouw van statische spanning. 

Een antistatische schoen is een schoen die geneigd is minder statische spanning op te bouwen door het gebruik van antistatische materialen. Maar dit zegt niets over de ontladende eigenschappen van de schoen of over andere eigenschappen die belangrijk zijn bij het ESD veilige werken. Zo kan het zijn dat een antistatische schoen minder snel zelf lading opbouwt, maar deze niet afvoert naar aarde waardoor er nog steeds lading kan worden opgebouwd in het lichaam en zo mogelijk ESD schade kan veroorzaken. 

Voor het ESD veilig werken in een EPA zijn enkel en alleen ESD veilige schoenen voldoende en antistatische schoenen dus niet.

ESD veilige schoenen zijn altijd herkenbaar aan het ESD logo op de verpakking, welke ook vaak op de schoen zelf zichtbaar is.

Alle schoenen uit het assortiment van ESDpartner zijn ESD veilig.

ESD veilig werken met de juiste hulpmiddelen

Bent u benieuwd hoe u met de juiste hulpmiddelen ESD veilig kunt gaan werken? ESDpartner helpt u graag op weg.

Vaak kunt u met een geringe investering al een goede start maken in ESD veilig werken.

Bent u gevorderd in het ESD veilige werken? Ook dan hebben wij de producten in het assortiment om de kwaliteit van het werken naar een hoger plan te tillen.

Download ESD Catalogus

Vul uw gegevens in en download de complete catalogus met alle ESD veilige producten.

ESD Partner

Kunnen wij u helpen?

Stel een vraag

Bel me terug