ESD printplaat verpakking kopen

ESD Verzenddozen voor ESD-gecontroleerde omgevingen

ESD staat voor Electro Static Discharge: de ontlading van statische elektriciteit. 

Deze ontlading is een natuurfenomeen en komt continue en overal voor. Door wrijving van materialen en bewegingen kunnen mensen en materialen een lading opbouwen. Deze lading kan hoog oplopen en bij het contact maken met een object snel en ongecontroleerd weglopen. Zoals het voelen van een schok bij het aanraken van een deurknop. Voor een mens is ESD niet schadelijk. Voor elektronica, zoals printplaten, chips en andere componenten is ESD wel schadelijk. ESD veroorzaakt een miniatuur explosie in het apparaat. Hierdoor raakt het product defect óf ontstaat er later in de levensduur van het apparaat problemen. Dit zorgt voor een lagere kwaliteit, meer kosten door garantieclaims en kan ook leiden tot gevaarlijke situaties: bijvoorbeeld in de luchtvaart of medische wereld wanneer apparatuur niet goed meer werkt. Het verschilt per product hoe gevoelig het is voor ESD. Door het steeds kleiner worden van electronica wordt het gemiddeld gezien gevoeliger voor ESD.

Om deze reden levert ESDpartner speciale ESD veilige verpakkingen voor printplaten

  • Direct uit voorraad geleverd
  • In verschillende maten en uitvoeringen
  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Altijd een eerlijk en passend advies

Een ESD-printplaat verpakking voor ieder gebruik

Er bestaan verschillende soorten ESD veilige verpakkingen, maar niet elke verpakking is geschikt om een printplaat in op te bergen.

Een printplaat is zeer gevoelig voor ESD en om deze reden is niet elke ESD veilige verpakking goed genoeg.

ESDpartner raadt printplaten en andere elektronica enkel op te bergen in verpakkingen die fungeren als Kooi van Faraday: een compleet sluitende verpakking die als schild tegen ESD werkt.

ESD shielding verpakking

Dit zijn zakken waarin een metaallaag verwerkt is en daardoor ook de kenmerkende spiegelachtige metaalkleur heeft. Hier kan de printplaat in geschoven worden en de verpakking kan worden gesloten met een ESD-sticker of met een druksluiting. Shielding verpakking bieden een uitstekende ESD veilige werking. Tegen vallen en stoten (mechanische bescherming) beschermen de shielding zakken niet. Wanneer de shielding zak gesloten is kan het component wel veilig worden opgeborgen in een niet-esd veilige verpakking zoals een kartonnen doos of plastic bak.

ESD veilige karton (met of zonder schuim)

ESD veilige kartonnen verpakkingen bestaan in de basis uit regulier karton. Over dit karton is een geleidende coating aangebracht. Deze geleidende functie zorgt ervoor dat wanneer de verpakking gesloten is ook deze printplaat verpakking zorgt voor een Kooi van Faraday. Dit karton kan herkend worden aan de zwarte kleur en het gele ESD-teken. ESD veilig karton wordt vaak samen gebruikt met dissipatief roze schuim als interieur. Dit zorgt ervoor dat de printplaten ook beschermd worden tegen impact door vallen en stoten. Dissipatief materiaal is normaal niet goed genoeg om elektronica ESD veilig in op te bergen, maar aangezien het zich in de Kooi van Faraday bevindt, is het geen probleem. 

ESD veilige transportbakken, containers en koffers

Deze ESD veilige plastic bakken zijn een uitstekende keuze voor een verpakking die jaren mee moet gaan. De WEZ bakken zijn van Zwitserse makelij en buitengewoon sterk. Door koolstof toe te voegen aan het polypropyleen basismateriaal worden deze printplaatbakken ESD veilig. Met gesloten deksel is ook hier de Kooi van Faraday actief voor een ESD veilig schild om de inhoud.

Dissipatieve verpakkingen: niet ESD veilig genoeg voor een printplaat

Deze zijn vaak herkenbaar aan de roze of paarse kleur en worden pink bags of purple bags genoemd. Deze verpakkingen zijn niet ESD veilig genoeg om printplaten in te verpakken. Dissipatief betekent laag oplaadbaar. Deze verpakkingen zijn wel minder schadelijk dan reguliere kunstoffen of karton, maar niet voldoende ESD veilig en zorgt niet voor een Kooi van Faraday.

Je kan het beste een EPA hebben. Maar wat houdt dat in?

EPA staat voor ESD Protected Area. Een ruimte waar men ESD onder controle heeft. Kortgezegd betekent dit een speciale werkuimte ingericht met ESD veilige artikelen om goed om te kunnen gaan met elektronica die gevoelig voor ESD zijn. Dit kan zijn een hoek van 10m2 in een grote hal, maar kan ook een volledige laboratoriumruimte zijn van 500m2. In een EPA hoef je je geen zorgen te maken om te werken met kostbare elektronica. In een EPA dient alles geleidend, dissipatief of antistatisch te zijn. Komt het te hanteren product buiten de EPA? Dan dient het in een ESD veilige verpakking te zitten. Enkel in een EPA kan een ESD veilige verpakking veilig geopend worden. Het is dan niet alleen belangrijk dat de ruimte in orde is, maar ook dat de persoon de juiste ESD veilige kleding en ESD veilige schoenen aanheeft. 

Wat gebeurt er bij het gebruik van ESD-veilige verpakking?

Een goede ESD veilige verpakking is geleidend en vormt een schild om het elektronische product. Deze werking komt door de eerdergenoemde kooi van Faraday. Door het geleidende omhulsel kan er geen statische lading op het oppervlakte opbouwen en ook niet doordringen binnen de Kooi. Het voorkomt dus opbouw van lading en wanneer er ontlading op de verpakking plaatsvindt blijft de inhoud ongedeerd. Met een vaak relatief goedkope ESD veilige verpakking voorkom je dus dat vaak dure en belangrijke componenten veilig zijn. In een juiste verpakking kan het product zonder problemen buiten de EPA komen om getransporteerd te worden naar een klant of naar een andere ruimte in het bedrijf.

Advies nodig? Wij helpen graag verder!

ESD veilig werken klinkt ingewikkeld. Echter kun je met enkele simpele stappen al een grote vooruitgang boeken in ESD veilig werken.

ESDpartner is er om u vrijblijvend te adviseren. Dit kan per telefoon, per mail of tijdens een bezoek aan uw bedrijf.

Download ESD Catalogus

Vul uw gegevens in en download de complete catalogus met alle ESD veilige producten.

ESD Partner

Kunnen wij u helpen?

Stel een vraag

Bel me terug