ESD finger cots kopen

Wilt u ESD veilig werken met elektronica én uw vingers beschermen? Dan zijn ESD vingerkootjes of antistatische vingerbeschermers aan te raden. Deze zijn zowel praktisch als comfortabel.

U bestelt ze gemakkelijk en snel uit voorraad bij ESDpartner.

Voordelen van ESD vingerkootjes

ESD vingerkootjes hebben verschillende voordelen.

Allereerst beschermen ze gevoelige elektronica tegen schade door ESD. Ze zijn geproduceerd van antistatisch materiaal waardoor er minder snel statische lading opgebouwd kan worden en kan overspringen op elektronische apparatuur. 

ESD finger cots zijn zeer geschikt voor precisiewerk. Door dat de vingerkootjes van dun elastisch materiaal zijn gemaakt kan er met hogere precisie gewerkt worden aan elektronica. Denk aan het assembleren van elektronica, reparaties aan printplaten of het produceren van prototypes. Ze worden om deze reden vaak gebruikt in cleanrooms en daarom cleanroom finger cots genoemd. 

ESD handschoenen zijn minder geschikt voor het hele fijne precisie werk omdat deze minder flexibel en dikker zijn dan ESD vingerkootjes.

Wat is de functie van ESD Finger Cots precies?

ESD veilige vingerkootjes zijn de ESD veilige variant van reguliere vingerkootjes. Door de antistatische eigenschappen kan er lastig een lading worden opgebouwd die vervolgens de elektronica kan beschadigen. Zo kan er veilig en comfortabel aan de producten gewerkt worden zonder dat er gevaar ontstaat.  

Het dragen van ESD finger cots zorgt voor grip en anti-slip en daarnaast worden afdrukken van vieze en vettige vingers op apparatuur voorkomen. 

Ten slotte beschermt u uw eigen vingers tegen scherpe delen van de gehanteerde elektronica.

Verschil tussen Latex vingerkootjes en Nitril vingerkootjes

Latex is gemaakt van natuurlijk rubber en is daarom vaak zwart van kleur. Latex ESD finger cots voelen comfortabel, zijn flexibel en bieden goede grip. 

Nitril is een synthetisch rubbersamenstelling en is hierdoor sterker dan Latex maar ook iets minder flexibel. Sommige mensen zijn allergisch voor Latex en dan zijn de Nitril variant beter geschikt als ESD veilige vingerbescherming. Bij ESDpartner zijn de Nitril ESD finger cots wit van kleur. 

Werkt u soms met chemicaliën en vetten (wat onwaarschijnlijk is in een ESD veilige ruimte) is Nitril beter geschikt dan Latex.  

Tenzij u allergisch bent voor Latex, bestaat er niet echt een foute keuze tussen de twee materialen.

Wilt u een passend advies? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Wie zou er ESD-veilig moeten werken?

Elk bedrijf dat onbeschermde elektronica ‘in handen’ krijgt doet er goed aan ESD veilig te werken, via bijvoorbeeld ESD kleding. Onbeschermde elektronica is apparatuur wat niet in een ESD veilige verpakking zit óf niet in het veilige eindomhulsel zit. Zoals een monitor in zijn verkoopklare kunststof omhuizing. Op het moment dat er gewerkt wordt aan elektronica en de binnenkant bereikbaar wordt dient men ESD veilig te werken. 

Dit geldt voor de gehele keten van het product: van productie, tot assemblage tot aan verzending en reparatie.

Overal in deze schakel van bedrijven kan onbeschermde elektronica beschadigd raken door Electro Static Discharge (ESD) =  de ontlading van statische elektriciteit.

Waarom ESD veilig werken

ESD veilig werken is belangrijk voor de kwaliteit van een elektronisch product, het verminderen van garantieclaims en klachten van klanten. Door ESD veilig te werken wordt zo geld bespaard en het merkimago verbeterd. 

Bedrijven die ESD veilig werken voorkomen dat statische elektriciteit ontlaadt op elektronica en voorkomen zo dat het apparaat beschadigt. Statische elektriciteit is overal en altijd aanwezig. Door wrijving en beweging (zoals het lopen over een vloer of plaatsnemen op een stoel) ontstaat een natuurlijke lading van statische elektriciteit. Wanneer deze lading wegvloeit via het apparaat, kan deze intern beschadigen. Dit leidt tot een direct defect of een onbetrouwbare werking van het component. 

ESD is hetzelfde fenomeen als bliksem die in een boom slaat of het krijgen van een schok bij het aanraken van een metalen object. De continue kleiner worden elektronica wordt steeds gevoeliger voor ESD. Zo kan er vanaf circa 50 volt al schade ontstaan aan elektronica en is ter vergelijk een voelbare schok bij het aanraken van een metalen deurklink zo’n 3000 volt.

ESD veilig werken met de juiste hulpmiddelen

Bedrijven die ervaring hebben met elektronica zijn bijna allemaal bekend met ESD veilig werken. Echter zijn er ook bedrijven die de eerste stappen in ESD veilig werken willen zetten of hun huidige ESD veilige producten willen upgraden.

Met ESD veilige fingercots, ESD veilige kleding en schoenen, ESD veilige tafels en een ESD veilige vloer bent u al heel ver met het inrichten van een ESD veilige werkplaats.

Gaat u beginnen met ESD veilig werken, wilt u een tegenofferte van uw huidige ESD producten of wilt u uw ESD veilige werkplek gaan uitbreiden? Neem dan graag contact met ons op.

Download ESD Catalogus

Vul uw gegevens in en download de complete catalogus met alle ESD veilige producten.

ESD Partner

Kunnen wij u helpen?

Stel een vraag

Bel me terug